In Zweeds Lapland is het vandaag een zeer speciale dag voor het Sami volk. Op 6 februari is het namelijk ‘’Sami National Day’’. Deze feestdag is in 1992 opgericht bij de 15e Sami conferentie in Helsinki. Wil je meer weten over het Sami volk en de reden waarom het vandaag een nationale feestdag is? Lees dan verder.

Sami national Day

Sami volk

Het Sami volk is van oorsprong een nomadisch volk dat het Noord- Europese Lapland bewoont. Rendieren waren zeer belangrijk voor het volk en zorgden voor voldoende melk, vlees en huiden. Daarnaast waren de rendieren ook belangrijk als trekdier voor de slede. Op dat moment hét vervoersmiddel van Noord-Europees Lapland. Een deel van het volk leefde traditioneel als nomaden en volgden hun rendierkudden in hun jaarlijkse voedseltrek. Het volk is ook wel te herkennen aan hun traditionele klederdracht.

Sami National Day

Vandaag is het 100 jaar geleden dat de Sami voor de eerste keer hun grenzen overstaken om bijeen te komen in Trondheim, Noorwegen. Tijdens deze bijeenkomst in 1917 werd er gesproken over hun zorgen en problemen van de toekomst. Op deze manier kon het Sami volk samenwerken en een oplossing hiervoor vinden. Deze bijeenkomst was een zeer belangrijke ontwikkeling voor het Sami volk. Om deze reden is op 6 februari 1992 Sami National Day ontstaan bij het 15e congres in Helsinki. Sindsdien wordt deze belangrijke dag uit de geschiedenis van de Sami gevierd en herdacht.
Tegenwoordig lever er nog ongeveer 40.000 Sami in Noorwegen, 20.000 in Zweden en 7.000 in Finland. Vanaf de 17e eeuw is hun levenswijze wel sterk veranderd. Zo is er nog maar een klein percentage dat echt achter hun rendierkudden aan trekt. De meeste Sami hebben zich als visser, landbouwer of zelfstandig ondernemer gevestigd. De traditionele kleurige kleding van de Sami wordt meer en meer tot de folklore gerekend, evenals de traditionele muziek van de Sami, de zogenaamde joik.
Sami national day swedish lapland
 
Bronnen:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sami_National_Day
https://nl.wikipedia.org/wiki/Samen_(volk)
http://www.arcticinfo.eu/en/news/106-sami-national-day

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *