Dannielle-Bekkering-Marathonschaatsen

Een-ijskoud-interview-schaatsenlulea-zwartIn deze rubriek stellen we ijskoude vragen aan toerschaatsers, professionele marathonschaatsers, oud schaatsers en andere natuurijsliefhebbers. Vandaag in het ‘IJskoud interview met’ een interview met Daniëlle Bekkering. Daniëlle is een topper uit het dames peloton en heeft onlangs aangekondigd om na 21 (!) seizoenen te stoppen met marathonschaatsen. Tijdens al deze seizoenen heeft ze meer dan 100 wedstrijden gewonnen, waaronder tweemaal de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee. Wat zou het toch mooi zijn als ze haar carrière met een overwinning kan afsluiten op het natuurijs in Luleå.  We gaan het zien bij de KPN Grand Prix wedstrijden in februari! We gaan eerst nog even terugkijken op haar mooie carrière!
Naam: Daniëlle Bekkering
Geboortedatum: 25-12-1976
Team:  Speelman – Haak
Materiaalkeuze: Ik schaats op Viking, schoenen én ijzers. Wel heb ik een paar aparte natuurijs schaatsen, dat heb ik al vanaf het tweede jaar dat ik op natuurijs actief ben..
Wordt warm van: Schaatsen op natuurijs, liefst in Nederland  gezellige etentjes én de zon
Krijgt het koud van: Fietsen in de regen en horror films bezorgen me ook de koude rillingen.
Waarom ben je ooit begonnen met marathonschaatsen en hoe heb je de eerste wedstrijd ervaren?
Mijn eerste wedstrijd was de Noorderrondrit in de provincie Groningen. Ik was als shorttrackster reserve op de EK shorttrack en erg enthousiast over de Elfstedentocht. Dus besloot ik een paar dagen later zonder specifieke voorbereiding hier te starten. Het was natuurlijk flink afzien om 162km te schaatsen voor iemand die in wedstrijdverband nooit verder dan 1500m of 3km reed. Maar uiteindelijk finishte ik als 3e dame en was ik op slag gek van het marathonschaatsen op natuurijs.
Wat is je mooiste overwinning in je carrière?
Ik denk de 200 op de Weissensee toen ik in mijn eentje van het peloton naar de kopgroep reed en vervolgens Yvonne Spigt bijhaalde en solo finishte. Daarnaast staat ook het NK kunstijs waarbij Janneke Ensing mij ontzettend goed hielp hoog op het lijstje van mooiste overwinningen.
Je bent heel lang marathonschaatser geweest, is er veel veranderd door de jaren heen?
In de afgelopen 21 jaar is het marathonschaatsen voor dames zeker veranderd. Het peloton is groter geworden, maar het niveau is ook flink omhoog gegaan. Er worden aantrekkelijke wedstrijden gereden, met veel aanvallen enzo. Wat dat betreft is het damespeloton volwassen geworden! Daarnaast zij de topschaatsters verdeeld over meerdere teams en dat komt het wedstrijdverloop natuurlijk ook ten goede
Wat ga je na dit seizoen doen? Blijf je betrokken bij de schaatssport of heb je andere toekomstplannen?
Ik heb mezelf via het damesplatform en eerder de rijdersraad ook altijd ingezet voor het belang van het damespeloton. In de beginjaren hingen wij er nog wel eens bij, dat is nu gelukkig niet meer het geval. Het is een hartstikke mooie sport waar ik graag betrokken bij blijf in de toekomst.
Tot in Luleå!
Groetjes Daniëlle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *