De KNSB heeft een herziene marathonkalender voor de tweede helft van het seizoen gepubliceerd. Naar aanleiding van de afgelasting van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee zijn de natuurijswedstrijden deels verplaatst naar het Zweedse Luleå. Ook zal eerst de volledige kunstijscompetitie worden afgesloten, voordat het peloton naar het buitenland verkast.

De herziening van de kalender houdt in dat een aantal wedstrijden op kunstijs naar voren is gehaald. Na het NK voor senioren op Nieuwjaarsdag blijven de wedstrijden in Heerenveen en Eindhoven staan zoals gepland. Daarna volgen twee extra wedstrijden op Nederlands kunstijs. Deze twee wedstrijden komen op de kalender in het gat waar normaal gesproken de wedstrijden op de Weissensee zouden plaatsvinden. De kunstijswedstrijden worden dit seizoen al op 12 februari afgesloten met het NK Jeugdmarathon en de finale van de Marathon Cup in Den Haag.

Vervolgens kan het hele peloton de koffers pakken voor een lange trip naar Zweden. In het hoge noorden kunnen de specialisten zich in de handen wrijven voor vijf wedstrijden op het zee-ijs van de Botnische Golf. De marathonschaatsers trappen in Luleå af met een korte wedstrijd over 40 (vrouwen) en 60 (mannen) kilometer. Daarna volgen het ONK op natuurijs en twee Grands Prix over verschillende afstanden. Op zaterdag 5 maart wordt afgesloten met de Alternatieve Elfstedentocht. Deze wedstrijd is ook direct de laatste wedstrijd van het seizoen 2021/2022.

Voor de rijders in de beloftendivisies heeft de KNSB ook een aangenaam kerstcadeau. Zij kunnen gewoon meedoen aan de natuurijswedstrijden in Zweden. “Dit biedt hen het nodige perspectief en de eerste aanmeldingen zijn al binnen”, meldt competitieleider Willem Hut. “Ik ben benieuwd hoe ze het daar gaan doen.” In Nederland vallen de beloften niet onder de uitzonderingsregeling voor topsporters en dus ondervinden zij hinder van de lockdown. Trainingsfaciliteiten zijn beperkt en wedstrijden verboden. Hut: “Ik heb geen glazen bol, maar als de regels versoepeld worden kunnen we de kunstijscompetitie ook voor de beloften verlengen. Als dat niet kan, zal er gekeken worden in hoeverre er om de week een doorstroomwedstrijd gerealiseerd kan worden.”

De marathonkalender vanaf 1 januari ziet er als volgt uit:
1 januari: NK Marathon
15 januari: Marathon Cup 9 (Heerenveen)
22 januari: Marathon Cup 10 (Eindhoven)
29 januari: Marathon Cup 11 (locatie n.n.b.)
5 februari: Marathon Cup 12 (locatie n.n.b.)
12 februari: Marathon Cup finale (Den Haag)
25 februari: Grand Prix 1 (Luleå)
27 februari: ONK Marathon (Luleå)
1 maart: Grand Prix 2 (Luleå)
3 maart: Grand Prix 3 (Luleå)
5 maart: Grand Prix finale – Alternatieve Elfstedentocht (Luleå)

Bron: https://www.schaatsen.nl/nieuws/2021/december/marathonkalender-overhoop-eerst-kunstijs-in-nederland-dan-natuurijs-in-zweden/