Hoe bereid je je voor op een lange schaatstocht?

Een goede voorbereiding is voor een lange schaatstocht essentieel. Los van veel uren maken op de schaats en de fiets is het ook belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken. Allereerst gaan we het hebben over de juiste kleding. Het is belangrijk om veel verschillende wat dunnere laagjes op te bouwen. Als je te dikke kleding aan hebt gaat dit ten koste van de bewegingsvrijheid waardoor je minder makkelijk kunt schaatsen.

Kleding

Laten we beginnen bij de eerste laag. De eerste laag zorgt ervoor dat je je lichaamswarmte behoudt. Hiervoor kun je denken aan de Craft Extreme 2.0 WS lange mouw zowel voor mannen als vrouwen. Dit is een thermoshirt met lange mouwen en een windstopper. Ook is een lange thermobroek met windstopper de adviseren, de Craft Extreme WS lange onderbroek. Ook deze is er voor zowel mannen als vrouwen. Voor de veiligheid van zowel anderen als jezelf adviseren we ook om snijvaste scheenbeschermers en kniebeschermers te dragen zoals deze Zandstra scheen- en kniebeschermer. Het natuurijs is niet zo prachtig glad als een kunstijsbaan en het is dus niet ondenkbaar dat zelfs de meest geoefende schaatser wel eens valt. Je wilt natuurlijk niet uit de tocht liggen omdat last krijgt van je knieën en schenen een losse kniebeschermer zoals volleybalbeschermer volstaat voor de knieën uiteraard ook deze zou je over de snijvaste Zandstra beschermers heen kunnen doen.

Als tweede laag (tussenlaag) is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een comfortabele broek en shirt draagt. Bijvoorbeeld een warme salopet als broek en een functionele fleece pully als shirt zoals de Craft thermosalopet en de Craft Grid Halfzip. Eventueel kun je ervoor kiezen om de salopet met een windbreker te nemen zoals de Craft thermosalopet windstopper dit is echter persoonlijke voorkeur.

Tot slot hebben we de buitenste laag. Deze bestaat uit een goed winddicht jack zoals de Craft Storm 2.0. Ook kun je een extra ritsbroek toevoegen zoals de Craft Thermo Tight ritsbroek , het voordeel hiervan is dat je deze makkelijk uit kan doen mocht het te warm zijn tijdens het rijden. Voor in de schaatsen heb je een paar naadloze warme sokken nodig, ook deze mogen niet te dik zijn omdat er dan een risico bestaat dat je doorbloeding in je voeten belemmerd wordt en dan wordt het alleen maar kouder. Zo heeft Craft de perfecte dunne warme sok in de Craft sock warm wool.

Mocht je nu geen langlaufschaatsen hebben is het ook essentieel om een paar warme neopreen overschoenen over je schaatsen heen te doen zoals de Craft shelter bootie , hier zou je eventueel ook warmtezakjes in kunnen doen mocht dit nog te koud zijn.

Ook een goede sportbril die je ogen volledig afsluit van de wind is belangrijk omdat je ogen kunnen bevriezen bij extreme kou. Hiervoor zou je ook een ski bril kunnen gebruiken.

Verder heb je ook warme handschoenen nodig zo zijn er van Craft meerdere opties zoals de Craft Handschoen Siberian 2.0 en de Craft siberian Splitfinger. Eventueel kun je hier ook nog een heel dun onderhandschoentje onder doen.

Een helm is ook zeer verstandig om op te zetten, bij voorkeur een helm met een ASTM keurmerk. Hierdoor weet je zeker dat je een goede helm draagt die de klap goed op kan vangen. Ook zou je een skihelm op kunnen doen. Onder de helm is het slim om een bivakmuts op te doen en een paar bufjes rond de nek zodat je deze kan draaien mocht door de kou en de vochtige adem een deel bevriezen.

Tot zo ver de kleding. Nu verder over de schaatsen en de voeding. Zorg ervoor dat je een passende set schaatsen hebt te grote schaatsen rijdt erg vervelend doordat je te weinig stabiliteit kan ervaren, door te kleine schaatsen is de doorbloeding in de voeten niet goed waardoor deze onwijs koud kunnen worden. Er bestaat een hele grote kans dat je binnen 20 minuten heel veel kramp in je voeten krijgt. Ga voor meer informatie naar een schaatsspecialist zoals Jan van der Hoorn schaatssport in Ter Aar. Hier werken vakmensen met een passie voor de sport waardoor een eindje rijden in onze ervaring het waard is.

Schaatsen

Ook is het belangrijk om te controleren of de schaatsen goed scherp zijn voor vertrek en om te controleren of er een goede ronding in de ijzers zit. De ronding kun je echter alleen met een apparaatje meten welke ze bij de schaatsspecialist zouden moeten hebben.

Om zeker te zijn dat er tijdens de tocht geen gekke dingen gebeuren met je schaatsen is het aan te raden om van tevoren even de veren te vervangen en een paar nieuwe veters te rijgen. Hierdoor weet je zeker dat je materiaal in orde is en je zo goed mogelijk aan de start verschijnt.

Mocht je een paar langlaufschaatsen huren in Nederland om mee te nemen naar Lulea, probeer deze dan eerst even op een kunstijsbaan in Nederland uit. Zo weet je zeker dat je niet tegen dingen aanloopt die niet meer verholpen kunnen worden als je in Zweden bent.

Voeding

Last but not least gaan we het nog even hebben over voeding. Het is raadzaam om in de trainingsperiode voordat je naar Zweden gaat wat dingen te proberen met sportvoeding. Er zijn heel veel verschillende soorten sportvoeding en iedereen reageert er anders op. Zo kan het voor de een het beste zijn om krentenbollen en bananen te eten tijdens de tocht en voor de ander is het het beste om wat gelletjes van bijvoorbeeld Qwin en wat repen te nemen. Probeer dit dus op de racefiets of tijdens het schaatsen op de ijsbaan uit. Zo kom je niet voor verassingen te staan als het echt moet gebeuren. In de week voor de tocht is het verstandig om ervoor te zorgen dat je een overschot aan koolhydraten opbouwt. Zo krijgt je lichaam meer energie om te verbranden tijdens de tocht. Dit kun je doen door bijvoorbeeld veel pasta en rijst te eten in de dagen voor het evenement. Probeer tijdens de tocht om warme dingen te eten en drinken. Zo kun je tijdens de tocht warme dranken halen in de tent, maak hier ook gebruik van! Ook kun je je voeding onder je jasje meenemen zodat je lichaam dit warm houdt en je niet een bevroren banaan moet proberen te eten.

Alle bovenstaande kleding en producten zijn verkrijgbaar bij Jan van der Hoorn Schaatssport in Ter Aar, een groot deel hiervan is ook te vinden in de winkel bij de ijsbaan in Haarlem. Wij zijn trots op onze samenwerking met deze partij en zij zullen ook aanwezig zijn als servicepunt in Lulea om ervoor te zorgen dat uw materiaal in orde is voor de tocht. Ook zijn wij trots dat we kunnen vermelden dat Craft onze sponsor is op het gebied van kleding en ook op de website van craftsportswear.nl is nagenoeg alle kleding te vinden.

Heel veel succes met de voorbereiding en we zien jullie snel in Luleå!