Schaatsen met Jouke Hoogeveen in Zweeds Lapland in Zweden

Wil jij komende editie samen met Jouke Hoogeveen over de finish komen van de toertocht in Luleå? Meld je dan aan voor 6-daagse programma onder begeleiding van Jouke Hoogeveen en Peter Becker. Maar naast het schaatsen is er ook aandacht voor winterse activiteiten zoals een noorderlicht tour en unieke Hondenslee tocht. De overige dagen blijft er genoeg tijd over om Zweeds Lapland zelf te ontdekken, dit kan uw in uw eigen tempo of gezamenlijk met een gids tijdens verschillende aanvullende activiteiten. Dit arrangement wordt samen met Schaatsen Luleå georganiseerd door Luleå Travel en alle informatie is te lezen op deze pagina.

Wat heeft Jouke nu met Schaatsen in Zweden (Luleå)? Lees hier zijn column:


Meedoen is winnen

‘Ik had hem gewonnen’. IJlend van de pijn zat ik achterop een sneeuwscooter onderweg naar de eerste hulp. Een ferme windstoot die honderden kilometers Baltische zee de kans had gehad om aan kracht te winnen, werd me fataal. Terwijl ik net bezig was met een ultieme poging de latere winnaar van de 150 kilometer te achterhalen, bleef het puntje van mijn schaats haken in een scheur. Vloekend lag ik op het ijs met een schouder uit de kom. 

Winnen zou moeten wachten. 

Ook het jaar daarna haalde ik de streep niet. Net toen de wedstrijd lekker zwaar begon te worden besloot de jury de koers in te korten. De kopgroep bleek daarna niet meer te achterhalen. Twee jaar Lulea, twee jaar extreem weer. De eerste keer waren het rukwinden en ijsregens, de tweede keer de bijna onmenselijke kou. 

Lulea heeft ook een vriendelijk gezicht. 

De jaren erna werden gekenmerkt door perfect winterweer. Als wedstrijdrijders mochten we ons even heer en meester van de zee wanen. Naast het parcours lag een grote vastgevroren zeetanker mokkend aan de ketting. Een zonnetje en een stevige bries gaven me de mogelijkheid om tikketakkend weg te zeilen van het peloton. Helaas twee keer met een plakkende schaatser met sprintersbenen in mijn kielzog. Twee tweede plaatsen waren het resultaat, maar ik weet zeker dat ik de wedstrijd had gewonnen als het geen 150 maar een 200 kilometer was geweest. 

Die 200 kilometer is er nu in de vorm van de sea ice classic met de lange adem. Dit keer gaat het niet om winnen maar om meedoen. En meedoen is winnen. 


Lees hier meer over het arrangement of schrijf je nu in voor de toertocht op 24 februari of 28 februari.