Bucketlist-natuurijs Lulea-CNN

Nederlands natuurijs is uiteraard het mooiste wat er is. Maar in Zweden kunnen ze er ook wat van. De bevroren zee bij Luleå staat in de top 50 ‘natuurwonderen die je moet zien’ van CNN. Dus, hup op de bucketlist en afstrepen in 2018.
Bija Knowles, samensteller van de lijst, beschrijft het stukje natuur als volgt: “Dit is niet de enige plek in de wereld waar de zee bevriest, maar de locatie van de stad – die uitkomt in de zee – maakt het bevroren water een welkome uitbreiding van de straten in de diepe winter. Van december tot en met februari schaatsen, sneeuwtrekken en sleeën de inwoners over de baai terwijl sommige wegen – over de zee – alleen begaanbaar zijn in de winter. Verkeersborden langs de weg adviseren je om je veiligheidsgordel los te laten voor een snellere uitweg mocht jouw auto dun ijs tegenkomen. Er zijn verschillende dagelijkse vluchten naar Luleå vanuit Stockholm, wat makkelijker is dan 900 kilometer rijden.”
Op het zeeijs van Luleå worden in februari drie Grand Prixwedstrijden verreden. Tussendoor wordt een toertocht georganiseerd voor recreatieve schaatsers. Dus dit natuurwonder kan komend seizoen al van de bucketlist worden afgeschreven. 

Ons kikkerlandje staat overigens ook in de top 50.
Bron: Schaatsen.nl 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *