Schaatsbelg-Guido-depestel

Een-ijskoud-interview-schaatsenlulea-zwartVanaf vandaag starten we met een ‘IJskoud interview met’. In deze rubriek stellen we ijskoude vragen aan toerschaatsers, professionele marathonschaatsers, oud schaatsers en andere natuurijsliefhebbers. We starten deze reeks met een interview met Guido Depestel. Deze natuurijsliefhebber met een Belgische nationaliteit was vorig jaar al aanwezig bij de eerste editie van Schaatsen Luleå en verteld over zijn liefde voor het schaatsen en zijn ervaring in Luleå.
Naam: Guido Depestel
Geboortedatum: 24/2/1954
Nationaliteit: Belg
Ingeschreven afstand: 100km
Materiaalkeuze voor Lulea: Salomon RS Carbon met Raps F1 PM
Voor training op de baan: Viking Nagano Gold met Sprint PM ijzers
Wordt warm van: natuurijs en m’n Mazda Mx5-je..
Krijgt het koud van: Modder en Regen. Geen MTB voor mij..
Een Belg op schaatsen, dat zie je niet veel. Hoe ben je in aanraking gekomen met schaatsen en waarom vind je dit zo’n mooie sport?
Als klein kind maakte ik de winter van 1963 bewust mee en hoorde ik voor het eerst over de heroïsche Elfstedentocht. Het schaatsen van de Elfstedentocht werd vanaf toen een doel in mijn leven. Inmiddels heb ik jeugddroom kunnen verwezenlijken door in 1997 de Elfstedentocht te schaatsen. Wat me altijd gefascineerd heeft aan schaatsen is de mogelijkheid om lange afstanden in een vrij hoog tempo af te kunnen leggen en dat enkel op 2 stukjes ijzer zonder enige mechanische overbrenging.
Vorig jaar heb je de 100KM geschaatst tijdens de toertocht in Luleå. Hoe heb je de eerste editie van Schaatsen Luleå ervaren?
Toen ik de kans zag om deel te nemen aan de eerste editie van Schaatsen Luleå, heb ik direct die kans gegrepen en, wow, voor mij wéér iets kunnen afvinken van mijn lijstje; schaatsen op zee-ijs! Tenzij je Monnickendam – Marken – Volendam als zee ijs bestempelt, of de Zuiderzee te Hindeloopen.
De omgeving van de Zweedse stad Luleå is zonder meer prachtig om te zien. Vanwege de vlotte bereikbaarheid per vliegtuig en de ongeveer 10km lange ijsbaan rondom de stad maakt dit een ideale locatie om te schaatsen. Daarnaast sta je vanuit heel de stad overal binnen de 5 minuten op het ijs door de verschillende opstappunten rondom de stad. Bij leven en welzijn gaan we terug voor de tweede editie van Schaatsen Luleå. Heb er nu al zin in!
Ook dit jaar heb je je weer ingeschreven voor de toertocht in Luleä. Hoe ziet jouw voorbereiding voor dit evenement eruit?
Als voorbereiding start ik in oktober met ongeveer 2X per week schaatsen op de kunstijsbaan in Breda. Daarnaast begin ik vanaf december met het wennen aan ‘natuur’ ijs door elke zondag ongeveer 100km te schaatsen op Flevonice in Biddinghuizen.
Tot in Luleå!
Guido
Bekijk hieronder een interview met Guido Depestel uit de jaarlijkse Schaatsmuseumkroniek, een uitgave van de stichting Vrienden van het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen.
Een Belg op de schaats Kroniek Schaatsmuseum 2013 jp
 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *