tips-schaatsen-natuurijs
Ik ben Peter Becker, trainer op de Jaap Edenbaan en over 2 weken het aanspreekpunt voor de toertocht van Schaatsen Luleå 2019! Of je nou 10, 30 , 60, 100 of 200km gaat schaatsen, het vergt voor iedere afstand een goede voorbereiding om te gaan schaatsen in de winterse omstandigheden!
Tip 1 – Kleding
Wat doe je aan? Winterse temperaturen die je niet altijd voor je kiezen krijgt. Hoe kleed je je daarop, zodat je warm blijft, maar ook lekker kunt bewegen? Dit geld zeker niet alleen voor je lichaam, maar misschien nog wel meer om de handen, voeten, ogen en het hoofd.
    • Thermo onderkleding
    • Eventueel overbroek en jasje bij een vroeg start
    • Windstopper jasje voor tijdens de tocht
    • Goede handschoenen/wanten, nekwarmer – muts
    • Sokken indien mogelijk. Buitenkant schaats afdichten met bubbeltjes plastic of tape om koude tenen te voorkomen.
    • Draag daarbij altijd bescherming- Helm, elleboog, knie bescherming bij voorkeur.
    • Zonnebril / Goggle
Tip 2 – Voeding en drinken
Het motortje gaat aan zodra we de tocht beginnen, maar niet alleen kost de beweging energie, ook om het lichaam op temperatuur te houden heb je energie nodig. Energie in de vorm van suikers, zouten, koolhydraten en eiwitten. Alles eten is een optie, maar beter weten wat je eet, zorgt voor het succes. Wissel het af met koude en warme voeding, bouillon, zoute drankjes en zeker ook gewoon water. Drinken en eten doe je net als bij het fietsen ‘vooraf’ en zeker niet als je honger krijgt, dan ben je veelal te laat!
Tip 3 – ijs lezen
Het rijden op het zeeijs, vergt een duidelijke focus. Hoe ziet het ijs eruit, waar komt de eventuele wind vandaan, waar zitten de scheuren en wat voor scheuren zijn het. Zolang het niet gaat sneeuwen, kan je de baan echt in je opnemen en dat heb je naarmate je moe wordt dan ook zeker nodig. Weet waar je schaatst en weet wat je te wachten staat!
Tip 4 – Samen
Is gewoonweg een stuk leuker. Het avontuur dat je aangaat is een race met jezelf, het doel is wat je bedacht had te bereiken, maar de ‘variabele’ is de natuur. Daar kan jij ook niet van winnen, dus geniet van elke meter maximaal en neem genoegen met wat je wel hebt! Doe je dit samen, dan geniet je nog intenser, kan je lekaar helpen, kan je elkaar motiveren en stimuleren om het beste uit jezelf naar boven te halen!
Tip 5 – De coach op het ijs
Gedurende de tocht rijd ik mee op de baan, houd je in de gaten en ben er ook om je net dat zetje te geven om het beste uit jezelf te halen. Maar ook voor de vragen die je hebt, de dingen die gebeuren op het ijs, het monitoren of het allemaal goed gaat en zorgende er ‘op het ijs’ iemand is die ook kan communiceren met de organisatie en hulpdiensten aan de kant!
Wij zijn er altijd ook een beetje extra voor jou!
Mocht je nog vragen hebben in voorbereiding op de toertocht mail ze dan gerust naar info@schaatsenlulea.nl of stel ze op de ijsbaan in Zweden. Ik heb er zin in! Succes met de voorbereiding en tot in Luleå!!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *